Kunstauktion i Herborg

Fire lokale kvinder sætter skub i kunsten i Herborg. Den 26. august åbner de op for Vestjysk kunst og håndværksmesse med auktion i Kuben i Herborg.

Ninna Lindholdt Rasmussen, Thyra Kaasgaard, Birgit Andersen og Cristina Cvitanich, alle bosat i og omkring Herborg er de fire kvinder, der danner planlægningsgruppen bag Vestjysk kunst og håndværksmesse med auktion.
Det er Cristina Cvitanich , der har fundet på den ide at skabe en sådan messe i Herborg.
Cristina, der er født og opvokset i Argentina flyttede i 1987 til Danmark og siden  2012 har hun haft adresse i Herborg sammen med sin amerikanske mand
Ideen til Vestjyllands Kunst- og håndværksmesse fik hun engang da hun var til Kunstmesse i Herning.
– En sådan messe skal være en oplevelse for alle kreative mennesker. Messen skal være et arnested hvor kunsten og håndværket går hånd i hånd ind og ud imellem hinanden i alle dets aspekter, udtaler Cristina.
Hvis de forskellige små lokalsamfund her i Vestjylland står sammen bliver det hele måske lidt sjovere. Cristina mener faktisk at alle de mange små byer, der ligger i Vestjylland vil kunne drage stor nytte af at stå sammen, når det gælder at udbrede kendskabet og interessen for vestjysk kunst og håndværk.
Cristina arbejder til daglig som produktudvikler indenfor forskning og hun elsker at arrengere og få ting til at ske.
-Ting tager tid og det skal gøres ordentligt, siger den unge Argentinske kvinde, der har sommerfugle i maven ved tanken om den forestående messe.
På spørgsmålet om hvad de i styregruppen forventer sig af messen bliver der sagt.
-A’ tror ingenting men håber, siger keramiker Thyra Kaasgaard smilende. Hun er med sine 85 år aldersrepræsentanten i gruppen. Thyra er fuldtidskunstner. Hun har arbejdet som keramiker side 1974 og har haft galleri lokalt i Herborg de sidste 5 år.
– A’ ka’ godt li’ at arrengere noget og da det her er indenfor det jeg kan, synes jeg det er sjovt, tilføjer Thyra Kaasgaard på godt vestjysk.
Thyra er mor til lokalt kendte Esben Kaasgaard, der sammen med Bent Søndergaard skal forestå den meget spændende auktion på messen. Thyra fortæller om disse to mænd at de er dygtige og mænd der sætter fut i en auktion.
– Jeg tror auktionen trækker rigtig godt, supplerer Ninna Rasmussen.
Ninna, der er pædagog og arbejder med unge mennesker har sit hjem fyldt op med malerier.
– Jeg har rigtig mange billeder stående hjemme, nok til adskillige udstillinger, fortæller Ninna og fortsætter, – Den her ide med en kunst og håndværksmesse er mega fedt og jeg glæder mig.
– Vi skal turde at være tilstrækkelig kræsne med valget af kunst og håndværk til messen, siger Ninna
Kvinderne fortæller at Herborg bakker 100% op om arrengementet og friskolens elever er med i det praktiske arbejde.
Overskuddet fra auktionen går til Herborg friskole hvilket initiativtagerne håber vil falde i publikums smag.
Birgit Andersen er Cristinas højre hånd i forberedelserne til messen i Herborg.
Birgit Andersen er i dag pensioneret. Hun har siden 1979 arbejdet som lærer og senere som skoleleder på Herborg friskole. Birgit er en meget aktiv ildsjæl i det lille samfund i Herborg, der tæller henved 300 beboere. Ud over spejderarbejde leder Birgit en børnebilledskole i Herborg.
-Birgit kender alt og alle i Herborg, hun ved hvordan tingene skal være og hun er en kæmpe hjælp for mig, siger en meget taknemmelig Cristina.
Birgit er også den, der er den ansvarlige for kunst og håndværk i børnehøjde på messen. Hun fortæller at hun har lånt en masse legoklodser hos Lego, som der skal laves skulpturer af i børnehøjde.
– Jeg har fået fat i nogle hvide sten og nogle store flade sten som nok skal friste de mindste kunstnere til leg med farver og tusch. siger den kreative óg hjertevarme tidligere skoleleder på Herborg friskole.
–Det her skal være en messe hvor man kan prøve sig selv af, en kunst og håndværksmesse for alle generationer og genrer, slutter Cristina Cvitanich.