Her er den nye pølsemand i Ringkøbing

Michael Mulbjerg fra No bliver ny pølsemand i Ringkøbing. Med sig tager han respekten for pølsevognen som kulturinstitution – og lysten til at nytænke med lokale råvarer.

Det var en opgave ud over de sædvanlige, da et udvalg under Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur- og Fritids-afdeling mandag holdt samtaler med potentielle pølsemænd/-kvinder til den ledige stadeplads på Torvet i Ringkøbing. Syv ansøgere havde lagt billet ind på pladsen og en fremtid som pølsemand.

 

Ny stadepladsholder fra 1. december bliver 39-årige Michael Mulbjerg, der kommer til Torvets pølsevogn med en bred gastronomisk fortid bl.a. som bestyrer og kok på Golfgården i Dejbjerg og Restaurant Bryghuset i Ringkøbing – forgængeren for den nuværende Restaurant Smag.

 

– Jeg elsker en god hotdog, og jeg vil vægte det traditionelle højest og for måske 85 procents vedkommende fortsætte den klassiske pølsevogn, så man stadig kan komme og få en ristet hotdog og en Cocio. Men samtidig vil jeg gerne pirre sanserne lidt. Jeg tror ikke det gør noget, at man udfordrer folk lidt med nogle syltede grønne tomater og noget trøffelmayonnaise, siger Michael Mulbjerg, der igennem godt tre år på Stauning Whisky også har eksperimenteret med bl.a. løgmarmelade med whisky.

 

Årstidens hotdog

En af de nytænkninger af den klassiske café fodkold-menu, han overvejer, er – i samarbejde med lokale producenter og med brug af lokale råvarer – at udvikle årstidens hotdogs:

 

Jeg forestiller mig, at lave en god jule-hotdog med slagterens medister og et godt brød fra bageren og en god hjemmelavet rødkål; noget i dén stil, fortæller byens kommende pølsemand. Inden overtagelsen den 1. december vil han tage en god snak med Else Hvidberg, der har haft pølsevogn på Torvet i 18 år, for at ‘trække på hendes enorme viden og erfaring’.

 

– Jeg er meget bevidst om, at det er en kulturinstitution, jeg bærer videre. Og jeg synes, det vil være sjovt, hvis jeg kan bidrage til at sikre, at pølsevognen bliver i byen. Det vil være synd, hvis vi ender med pizzaslices og en hotdog på tanken til en 10’er.

 

Talent for smalltalk

Sammen med hotdog’en og Cocio’en byder Michael Mulbjerg også på en snak – eller en sludder for en sladder, som han siger. Et ikke helt uvæsentligt kriterie i udvælgelsen af en pølsemand:

 

– Vi har valgt Michael Mulbjerg på hans faglige kvaliteter. Men udover stor erfaring inden for mad og lysten til at tænke nyt, besidder han også et udpræget talent for smalltalk, hvilket er en god og nødvendig egenskab, siger Per Høgh Sørensen, leder af Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritid.

 

Når kommunen overhovedet er inde over valget af ny pølsemand, er det fordi stadepladsen, hvor pølsevognen står, administreres af kommunen. Et af kriterierne for at få tildelt pladsen var en nedsat arbejdsevne. Et kriterie som Michael Mulbjerg også kvalificerer sig til, efter at han fik en arbejdsrelateret skulderskade.

 

– Jeg har været sygemeldt i 8 måneder, og kunne ikke vende tilbage til det tunge arbejde på Stauning Whisky. Men et pølsebrød vejer jo ikke så meget, siger Michael Mulbjerg og tilføjer:

 

– Det sværeste i arbejdet i pølsevognen forestiller jeg mig bliver at løfte den tunge arv efter Else

Foto: Michael Mulbjerg har allerede udvekslet erfaringer med den nuværende pølsedame Else Hvidberg